Att sy ett pennskrin

Det här är en engelsk tutorial till pennskrinet  som jag har sytt en gång förut till min jobbarkompis Joy i england. Nu ska jag göra det igen, och tänkte att det kan ju vara skoj att göra en tutorial på svenska samtidigt.
 
Det går på ca. 1 timme och det är perfekt för att använda alla små tygrester du har liggandes.
Material:
1 tyg i linne : 18x7cm
Tyg 1: 18x4,5 cm
Tyg 2: 18x5.5 cm
Tyg 3: 18x6 cm
Tyg 4 (foder): 18x18,5 cm
vadd eller filt: 18x18,5 cm
Blixtlås: 20 cm
Band eller snöre: 8cm långt
eventuell spets eller annan dekoration
 

Steg 1
Sy ihop linnestycket med tyg 1,2 och 3 (se foto). Pressa isär sömmarna och nu vet jag inte det svenska ordet, men du ska sy en topstitch. Alltså sy fast sömmarna till tyget (se foto) på båda sidorna om alla sömmar, nära sömmarna. Vill du så lägger du även till spets eller annat som du vill ha synligt på ditt pennskrin.
    
 
Steg 2
Lägg Tyg 4 över filt/vadden och nåla. Quilta ihop de två tygen med antingen bara raka stygn med jämna mellanrum (ca. 1.5 cm emellan) eller i mönster om du föredrar.

Steg 3
Lägg fodret med rätsidan upp. Sedan lägger du dragkedjan uppåt på fodret med "draget" på höger sida. Nu lägger du dit den tygbiten som har fyra olika tyger med framsidan neråt så att linnetyget är åt höger Nåla, och sy igenom alla lager med fot för dragkedja.
 
Steg 4
Rikta in och placera den andra långänden av utsidan med sidan där blixtlåset är fastsytt så att rätsidorna är emot varandra. Ta den andra änden av fodret, vik den under dragkedjan och nåla fast alla lager p den osydda sidan av blixtlåset. Sy.
 
   
 
Steg 5
Öpnna blixtlåset och vänd pennskrinet så att fodret är på utsidan och format som en tub. Markera mitten av båda kortändor. Sätt blixtlåset så att det är i mitten av båda sidor och nåla fast. 
 
Steg 6
Tag ditt siden band eller snöre och vik på hälften. Den ska nu sättas emellan utsidetyget. Sy nu längs kanten av båda sidorna (över blixtlåset). Klipp av överflödigt tyg och blixtlås och sicksacka längs kanten för att få kanten snygg och prydlig.
Steg 7
Vänd och pressa. Färdigt!
 
 
 
 

RSS 2.0