Chinese New Year

Jag: "Vad vill du ha till middag i dag, Lewis?"
Lewis: "Chinese NEW YEAR!"
Jag: "????? Va? Vad menar du?"
Lewis: "You know, what you eat with chop STICKS, and you don't have brown gravy with it. The gravy is GREEN"
Jag: "Noodles?"
Lewis: "NOOOO, Chinese New Year!"
Jag gissade att han menade nudlar, och det hade jag rätt i. Han fick det i skolan på Kinesiska Nyåret...

Februari för tre år sedan

I brist på nåt att skriva om, så visar jag istället en film på världens gulligaste unge. Februari för 3 år sedan, 2009, filmade jag detta.

Smiley Face

Lewis gjorde en mask när han kom hem från skolan en dag. Han sa:
"It has a smiley face on it. It means I'm in love"
Det tyckte jag var så gulligt att det måste med på bloggen

Buss, tåg och båt på en dag...

Lewis och jag tog tåget till Stratford idag. Vi har snackat länge om att åka DLR (Docklands Light Railway), alltså de förarlösa tågen, och idag blev det av. Det var kallt och lite småmulet, men det snöade ialla fall inte som de sagt att det skulle. Vi såg OS-byn som Lewis inte var ett DUGG intresserad av.
Vi tog DLR till Tower of London där vi lekte Dora & Diego som letade skatter. Sedan tog vi en av Thames Clippers till Greenwich. Lewis tog ett foto av oss som blev ganska gulligt

Vädret

Nu känns det jättekallt i London. Vi har -1 eller -2 grader på morgnarna.
Tro att jag blir förvånad när en av föräldrarna som lämnar sina barn kommer med sandaler på sig - UTAN strumpor!  Brrrrrrrrrrrrrrrr
Kanske hade han såna här fårskinnstofflor?

Lite funderingar angående skolmaten

Vilket krångel det är, det här med Skolmatspengarna! Folk klagar på hög skatt i sverige, men förstå vilka förmåner det finns i sverige. Som te x skolmat. Gratis.
Sverige, Finland och Estland är unika i världen genom att erbjuda lagad och gratis skolmat till alla elever i grundskolan.
Jag läste någonstans att i sverige kostar skolmaten mellan 6-9 kronor per barn. Det låter ju himla billigt. Kan det stämma?

Vi betalar £1.80 per dag för Lewis skollunch. I skolan där jag jobbar kostar det £1.90 och ska gå upp till £2 (21.40kr) per dag.

Man kan ju bestämma att sitt/sina barn ska ha "Packed Lunch", men det skulle jag personligen aldrig välja. (Lewis gillar ju inte smörgåsar så vad skulle man då lägga ner?)

Föräldrarna ska betala en vecka i förväg, men många gör inte det! Vi som skola kan inte låta barnen gå utan mat, så då får de ett mål skolmat, och sedan får jag ringa till föräldrarna och be dom komma in och betala på kontoret.
Jag har ca ett 20-tal kuvert med kontanter i varje dag, och ännu mer på måndagar. Sedan sitter jag där och skriver in på datorn vilka som betalat och hur mycket. Det verkar bara så...
...så typiskt ENGELSKT! De har ju alltid gjort så, så varför ändra på systemet?
Vafan? Kan de inte fixa så att föräldrar betalar in pengarna på ett konto. Eller kan man inte betala lite mer i skatt?
Som det är nu, så byter föräldrarna från "packed lunch" till "School Dinner" lite hux flux. Det är ju konstigt att mattanterna lyckas få tillräckligt med mat lagad varje dag.
I bland blir jag bara så frustrerad på bristen på logik i detta land.
Kanske skulle jag sluta klaga. Det är trots allt skolmatspengarna som jag jobbar med, och utan det fenomenet vore jag utan jobb...

..ok. Nog klagat.

Kvartsamtal nr 2

Igår kväll (kl 20!!!) var det dags för kvartsamtal igen. Lewis fick följa med oss. Det var jättekallt ute, och vi sprang till skolan alla tre för att hålla oss varma.

Vi fick se Lewis fantastiska Journey-book (typ färdbok) där han bestämmer vad som ska skrivas och vad som ska sättas in. Den var fylld med foton av honom och kompisar på skolan, men också foton hemifrån som han tagit med sig. Han hade också en hel massa teckningar förstås! Grabben älskar ju att rita.
Fröknarna hade även skrivit små meningar här och där som Lewis sagt. T ex: "My daddy doesn't like walking". "Five a day is healthy. My mum talks about it every day". Jättegulligt, och så skoj att ha kvar!

Nasreen sa inte så jättemycket om Lewis, och jag var så distraherad av den roliga boken att jag inte kom mig för att fråga mycket heller. Hon verkade nöjd, och sa att Lewis börjat läsa korta ord väldigt bra. Han verkar vara populär, och ingenting finns att oroa sig för.
När jag frågade vad de förväntar sig av barnen när de går till nästa klass i höst (med ny lärare), så sa hon att han ska kunna sitta ner och skriva ett brev eller en berättelse på ett papper. Jag höll på att trilla av stolen!
Va? Vid 5 års ålder? "Ja, men inte stava rätt, och alla ord behöver ju inte vara rätt eller ens riktiga ord..."
Jaja, men DET har han ju redan gjort, tänkte jag. Han skriver ju berättelser hela tiden och ibland frågar han till och med hur ett ord stavas:


RSS 2.0